Actualitat

Més de 100 persones assisteixen al primer memorial d’homenatge als nadons difunts

07/06/2019

Més de 100 persones van assistir ahir al primer Memorial en record als nadons que van morir abans de temps organitzat conjuntament per la Mémora i Bressol, el grup de suport al dol perinatal. L’acte, que ha tingut lloc al Tanatori de Girona, ha comptat amb la presència de les famílies que han patit una pèrdua gestacional, professionals en dol perinatal i representants de la Fundació Mémora i Bressol.

L’esdeveniment ha consistit en un espai participatiu en record als nadons on les famílies han tingut un paper actiu compartint sentiments i emocions de forma conjunta i explicant les seves experiències i el camí que han seguit després de la pèrdua dels seus nadons. Durant l’esdeveniment s’ha realitzat una encesa d’espelmes, cadascuna amb el nom de cada nadó i s’han escoltat diverses peces musicals. Finalment s’ha regalat una rosa blanca a tots els assistents, símbol de la puresa.

El memorial d’homenatge ha servit, a més, per reafirmar la necessitat de millorar l’abordatge del dol perinatal, així com la importància de formar grups de suport per tal de compartir i donar visibilitat a aquest tipus de pèrdua. Josep Paris, director de Desenvolupament Corporatiu de Mémora, afirma que, “la poca visibilitat del dol perinatal i el seu alt impacte emocional requereix una atenció completa a les famílies que passen per aquesta situació. A través de les iniciatives que impulsem des de la nostra Fundació pretenem donar visibilitat a la mort perinatal i acompanyar a les famílies perquè cap mare o pare hagi de viure el dolor de la pèrdua en silenci”.

Cada any moren 2.500 nadons a l’Estat, 6 cada dia. La pèrdua d’un fill durant la gestació, o poc temps després de néixer, és un dol complicat. La Natàlia Artigas, psicòloga a l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona i  especialista en dol perinatal, explica que, “el dol és un sentiment molt personal i totalment individualitzat. Cada persona el vivim a la nostra manera però tot i que com a professionals mai podrem treure el dolor que senten els pares al patir una pèrdua gestacional, hem de procurar no agreujar-la. Amb un bon suport i un bon acompanyament, les famílies podran gestionar un dol normal i no un dol complicat”.

En aquest sentit, Mémora, a través de la seva Fundació, vol mostrar el seu compromís amb el dol perinatal i conscienciar a la societat sobre la realitat en què es troben aquestes famílies i les dificultats que han d’afrontar. Xavier Poch, gerent de Mémora a Catalunya recorda que, “de manera periòdica organitzem els memorials de difunts, en aquest cas és la primera vegada que ho fem en record dels nadons que han perdut la vida, per rendir-los homenatge i donar suport a les famílies per tal que puguin afrontar i superar la pèrdua el millor possible”.